Re-la-ti-ve-ren is belangrijk. In ons eigen hoofd kunnen we dingen ontzettend groot maken en creëren dan op basis van onze eigen overtuigingen een nieuwe waarheid.

Bij relativeren gaat het er eigenlijk om dat je alles wat er gebeurt in verhouding kunt zien tot andere zaken en dat je de relatie tussen dingen beter begrijpt.

Door te relativeren zwak je het af en plaats je het in een ander perspectief. Je leert jezelf om niet in angsten of negatieve gedachtes te blijven hangen, maar er het beste van te maken.

Leer beter relativeren met onze formule:

  • Routines: Schrijf dagelijks of wekelijks je gedachtes op. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat 85% van onze gedachten automatisch gebeuren. Belangrijk dus om inzicht te krijgen in je gedachtes en deze te veranderen door er een routine van te maken en je brein te trainen anders te denken.
  • Wel-zijn: Bedenk wat allemaal wél goed is in je leven. En neem het leven niet te serieus. Probeer van iedere situatie de humor in te zien. Blijf je toch te veel in je hoofd? Ga bewegen.
  • Supported Systems: Bespreek je probleem met een goede vriend of vriendin. De kans is groot dat zij het probleem op een andere manier bekijken, en je doen inzien dat het echt allemaal nog wel meevalt.

Kan jij goed relativeren of heb je daar moeite mee?

Leave a Reply